Lämpötila laskee päivä päivältä alhaisemmaksi ja olemme saaneet jo iloita ensimmäisestä lumisateesta. Olemme tottuneet valmistelemaan ajoneuvot talveksi vaihtamalla niihin renkaat, tankkaamalla talvipolttoainetta ja tekemällä kaikkea muuta, jotta talviajaminen olisi turvallista. Saattaa tulla yllätyksenä, että myös perävaunu kannattaa valmistella talvea varten. Kerromme sinulle 6 vinkkiä perävaunun turvalliseen talvikäyttöön.
1. Renkaat, renkaat, renkaat
Vaikka laki ei vaadi kevytperävaunuihin talvirenkaita, niiden käyttö on silti suositeltavaa, jos suunnitelmissa on vetää perävaunua talvella. Kuormattomilla perävaunuilla on tapana luistaa liukkaissa olosuhteissa. Useimmiten se tapahtuu, kun liukkaus on saapunut yllättäen, ja nopeasti käännyttäessä sivupeilistä voi nähdä, miten perävaunu liukuu puolelta toiselle. Siksi suosittelemme laittamaan talvella myös O1-luokan perävaunuihin nastarenkaat turvallisuuden takaamiseksi.
O2-luokan perävaunuissa talvirenkaiden käyttö on henkilöautojen tapaan pakollista. Se tarkoittaa, että 1. marraskuuta 1. maaliskuuhun O2-luokan perävaunuissa on oltava talvirenkaat. Lisäksi vaaditaan, että perävaunussa on käytettävä samaa rengastyyppiä kuin vetoautossa. Toisin sanoen: jos autossasi on nastarenkaat, myös O2-luokan perävaunussa on oltava ne.
Lisäksi on tärkeää kiinnittää huomiota oikeaan rengaspaineeseen. Renkaan sivuun on merkitty valmistajan suosittelema rengaspaine matalissa lämpötiloissa. Lue lisää rengaspaineista perävaunun huolto-ohjeesta.
2. Perävaunun jarrut kuntoon
Jarruilla varustettujen perävaunujen jarrujärjestelmät on suositeltavaa tarkistaa ennen talvea. Varmista, etteivät jarrupalat ole hapettuneet kiinni rumpuun ja että vaijerit liikkuvat vapaasti ja vetopään inertiajarru toimii oikein. Muuten liukkaissa olosuhteissa ajaminen suuren kantavuuden perävaunulla on äärimmäisen vaarallista sekä sinulle että muille liikenteessä oleville.
3. Perävaunu ja huolto
Suomen talvi ei ole armollinen teillä liikkuville autoille ja perävaunuille. Teille levitettävä suola ja kemikaalit ovat ruostumisen parhaita ystäviä. Kaikki Brentexin perävaunut ovat kuumasinkittyjä, minkä ansiosta ne ovat sään- ja ruosteenkestäviä. Perävaunussa on kuitenkin useita osia, joita on suojeltava suolalta. Ennen talvikautta on suositeltavaa puhdistaa kaikki sähköpistokkeet (auton ja perävaunun välinen valopistoke, takavalojen pistokkeet jne.) ja suihkuttaa liittimiin silikonia tai yleisöljyä kosteuden torjumiseksi. Vanhemmissa perävaunuissa on suositeltavaa tarkistaa runko ja päällystää fyysisten vaurioiden vuoksi irronnut sinkkikerros sinkkisuihkeella. Suosittelemme voitelemaan myös kaikki muut liikkuvat osat, kuten vetopään lukko, lavalukot jne. HUOMIO! Muista pestä perävaunu talvella säännöllisesti!
4. Säätele nopeutta itse!
Vaikka nopeudensäädin on nykyään jokaisen uuden auton vakiovaruste, emme suosittele sen käyttämistä talvisissa tieolosuhteissa perävaunua vedettäessä. Jos luotat nopeuden säätelyssä auton järjestelmään, olet vähemmän mukana ajossa ja saatat siten reagoida hitaammin vaarallisissa tilanteissa. Toiseksi nopeudensäädin ei huomioi tieolosuhteita ja voi vaihtaa vaihdetta väärällä hetkellä saattaen ajoneuvoyhdistelmän epätasapainoon.
5. Perävaunu puhtaaksi lumesta
Talvella teiden ollessa pääasiassa lumisia tai loskaisia on järkevää käyttää kuomulla tai pressulla varustettua perävaunua, jotta kuljetettava tavara pysyy puhtaana ja kuivana. Jos perävaunu on lumisena talvena seissyt pitkään pihan perällä ja hautautunut lumeen, on erittäin tärkeää työntää lumi pois muovikuomun päältä. Ennen ajomatkan aloittamista puhdista perävaunu myös harjalla.
6. Kuorma paikoilleen ja kiinni
Tavaran turvalliseksi kuljettamiseksi on äärimmäisen tärkeää, että kuorma on sijoitettu ja kiinnitetty oikein. Varmista, että perävaunuun asetetun kuorman paino jakautuu tasaisesti lavalla. Pienikokoinen ja raskas kuorma on sijoitettava perävaunun akselin etupuolelle, mutta on tärkeää välttää kuulakytkimen ylikuormitusta. Kokemuksen pohjalta voimme sanoa, että kuulakytkimen keskimääräinen kuormitus on autovalmistajan mukaan 40–70 kg. Testaa nostamalla kuormatun perävaunun vetotankoa ylös vetopäästä. Sen tulisi onnistua ilman suurempaa vaivannäköä.